Virusul HPV, ce este si cum se depisteaza

Virusul HPV, ce este si cum se depisteaza

Virusul care cauzeaza HPV este denumit stiintific Human Papilloma Virus. Acesta afecteaza pielea si membranele umede precum: Mucoasa gurii si gatului, vulva , cervixul, vaginul si anusul. Exista mai mult de 100 tipuri are virusului HPV.

Majoritatea oamenilor au acest virus o data in viata. Pentru multi nu prezinta vreun simptom si dispare fara tratament. Este comun in barbatii si femeile tinere, deoarece anticorpii necesari eliminarii acestui virus apar odata cu varsta inaintata.

Unele tipuri de HPV pot cauza schimbari in celulele cervixului sau a mocoasei gurii si a gatului. Acesta este cunoscut ca si HPV cu risc ridicat. Doctorii numesc aceste schimbari ale celulelor displazie. Aceste celule au un risc ridicat de aparitie a cancerului.

ALte tipuri ale acestui virus pot crea negi. Majoritatea negilor apar in jurul mainilor sau a picioarelor, in zona genitala sau anus, dar pot aparea si pe oricare alta parte a corpului. Acest tip de virus nu produce schimbari ale celulelor, care pot evolua in cancer. Mai este denumit si HPV de risc scazut.

Cum poti lua Human Papilloma Virus

Tipurile de virus care afecteaza pielea se ia prin contactul cu pielea a unui purtator al virusului. Tipurile de HPV care afecteaza gura sau gatul pot fi contactate prin sarut sau sex oral. Virusul HPV genital poate fi contactat prin contact sexual.

HPV si cancerul cervical

Unele tipuri ale acestui virus au un risc ridicat de a crea cancer cervical. Aproape toate femeile care au cancer cervical, au cel putin un timp al acestui virus in celulele cervixului. Daca acest virus este depistat la timp, tratamentul este administrat la timp, astfel opreste evolutia cancerului.

loading...

CITESTE SI: 10 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le stie despre vagin

Cum se depisteaza virusul HPV

Metoda cea mai des utilizata pentru a semnala infectia cu HPV este testul Papanicolau. In cazul in care testul scoate la iveala nereguli, medicul este singurul care poate stabili in ce masura exista factorul de risc al aparitiei cancerului de col. Daca apare suspiciunea cancerului, se efectueaza un test ADN pentru a stabili cel mai bun tratament.

Testul Papanicolau consta in prelevarea de tesut cu ajutorul unui betisor cu vata. Operatiunea este facuta intotdeauna de medicul ginecolog, si are ca urmare trimiterea mostrelor la laborator, unde sunt analizate si diagnosticate.

Tratament pentru Virusul HPV cervical

Nu exista un tratament pentru eliminarea virusului HPV, insa unele tratamente pot elimina semnele vizibile precum negii. Tratamentul poate, de asemenea, elimina schimbarile din celulele cervicale care pot evolua in cancer.

Prevenirea infectiei cu virusul HPV

Folosind prezervativul scade riscul de a contacta virusul, insa nu il elimina complet. Virusul se poate lua prin contactul cu pielea a zonelor infectate.
Exista vaccinuri impotriva virusului care poate duce la cancer de col.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *