Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Exploatarea de hidrocarburi avantaje si efecte

Exploatarea de hidrocarburi in Romania se poate realiza in cea mai mare parte din bazinul Marii Negre. Romania s-a aflat in litigiu cu Ucraina pentru aceasta resursa prezenta in Marea Neagra.

Procesul pentru delimitarea platformei continentale a avut atat o miza concreta (adica platoul continental), dar mai ales una economica (adica resursele efective de hidrocarburi).

Zona care este luata in vedere in cazul procesului contine nu mai putin de 100 de miliarde de metri cubi de gaz si inca 10 milioane de petrol. Exploatarea de hidrocarburi in aceasta zona i-ar putea aduce Romaniei cel putin 15 ani de independenta din punct de vedere energetic.

Un geolog este specialistul care se ocupa cu observarea volumetrica si tridimensionala a rezervelor de hidrocarburi. Exploatarea de hidrocarburi consta in valorificarea rocilor sedimentare poroase care retin, in subsol, fluide ce genereaza titei si gaze.

Rezervele geologice se calculeaza pentru corpuri al caror continut este alcatuit din metal si substante nemetalifere, precum sarea, sau fluide de tipul titeiului.

In ceea ce priveste exploatarea de hidrocarburi din preajma puturilor / sondelor de extractie, in zonele in care instalatia este invechita sau instalatiile nu sunt monitorizate conrespunzator, efectul acesteia duce la aparitia scurgerilor de hidrocarburi in sol si in panza freatica. Principalele zone pentru exploatarea de hidrocarburi sunt platformele marine si zona selfului continental.

Ce pericol permanent exista daca instalatiile se deterioreaza?

Pericolul permanent care poate aparea daca instalatiile din aceasta zona prezinta modificari de tipul deteriorare, este poluarea apelor marine, ce poate duce la distrugerea iremediabila a faunei si florei acvatice.

Un exemplu elocvent de un astfel de peisaj dezolant este plaja Navodari, de pe malul Marii Negre, care suporta inundatiile de reziduuri petroliere.

Zacamintele ce contin rezerve de hidrocarburi in cantitati mari fac ca exploatarea de hidrocarburi de natura industriala sa fie mult mai eficienta din punct de vedere economic.

Exploatarea de hidrocarburi din zacamintele ale caror valori din porii respectivei roci colector sunt mai mici de 10MPa iar valori ale permeabilitatii de maxim 10 fm2, nu este rentabila economic si este aproape imposibil de realizat prin sonde verticale, din punct de vedere tehnic.

Evolutia ascendenta in ceea ce priveste exploatarea de hidrocarburi este explicabila prin cotatiile internationale la hidrocarburi si titei, care au justificat intensificarea investitiilor facute in domeniul de exploatare si productie pentru campuri petroliere.

Serviciile de cerere speciale pentru sonde au crescut considerabil, chiar si in zonele geografice in care exploatarea de hidrocarburi nu era considerata o solutie optima din punct de vedere economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *