tipuri de personalitate

Cate tipuri de personalitate exista si cum se diferentiaza acestea?

Inca din antichitate oamenii au fost constienti de pluralitatea caracterelor si comportamentelor umane. Personalitatea este lucrul care ne individualizeaza si ne deosebeste unul de celalalt. Daca din punct de vedere fizic exista posibilitatea ca doua persoane sa fie identice, din punct de vedere al personalitatii acest lucru nu este posibil.

Este imposibil ca din multimea de oameni sa identifici doua caractere la fel, in realitate existand doar trasaturi comune nu si personalitati identice.

Tipuri de personalitate

Exista mai multe tipuri de personalitate care sunt studiate de catre specialisti si care ne confera unicitate si individualitate. Printre aceste tipuri de personalitate se numara urmatoarele: tipuri de personalitate anxioasa, tipuri de personalitate paranoida, tipuri de personalitate isterica, tipuri de personalitate obsesionala, tipuri de personalitate narcisista, tipuri de personalitate dependenta si tipuri de personalitate pasiv-agresiva.

Personalitatea anxioasa

Personalitatea anxioasa este cea care se caracterizeaza prin anxietate si teama de orice primejdie. Individul anxios identifica un risc si un pericol in orice situatie, lumea fiind pentru el plina de primejdii si obstacole. Anxiosul are o perspectiva denaturata asupra realitatii, amplificand pericolul si traind intr-o stare de disconfort psihic si emotional.

Personalitatea paranoida se caracterizeaza prin victimizare, neincredere si vulnerabilitate. Suspicios, rigid si ondoielnic cel paranoid sufera in urma personalitatii sale, pentru el orice actiune a celor din jur fiind vazuta ca o intentie de a-i face rau si este amplificata.

Personalitatea isterica

Personalitatea isterica are ca problema principala este propria persoana sipersoana in cauza simte nevoia de a fi compatimita si victimizata. Se manifesta printr-o dependenta afectiva, de a ocupa un loc special intr-o relatie, intr-o societate, de a fi in centrul atentiei in orice imprejurare si de a soca prin stiul vestimentar, prin vocabular, mentalitate sau atitudine.

Personalitatea obsesionala are la baza principiile autocontrolului si perfectiunii. Este perfectionist, are o conduita morala ireprosabila, o imagine care tinde spre perfectiune. Obsesivul acorda o atentie colosala detaliilor si din aceasta cauza ii este foarte greu sa ia hotarari in viata fara a se consulta cu cineva inainte.

Personalitatea narcisista

Personalitatea narcisista se remarca printr-o incredere in sine adusa la extreme, considerandu-sa centrul universului. Nu accepta ideea de a fi refuzat, de a fi contrazis, de a nu fi important pentru cei din jur, se considera atotputernic si se foloseste de cei din jur pentru a-si obtine interesele.

ersonalitatea dependenta se caracterizeaza printr-o dependenta exagerata de cei din jur, prin subestimare, prin faptul ca face compromisuri indiferent daca sunt sau nu in avantajul lui, fiind caracterizat prin acel tip de pattern al sacrificiului si prin comportament asertiv.

Related Posts

Tulburarile de personalitate

Tulburarile de personalitate – De ce apar si cum se maniversa?

Exista o multitudine de forme de tulburari de personalitate, care poti fi mai mult sau mai putin grave si care
testele psihologice

Ce poti cunoaste prin testele psihologice de personalitate?

Personalitatea unei persoane, fobiile, dezechilibrele emotionale din copilarie, ideile inradacinate inca din copilarie in subcontinent, abilitatile, calitatile si capacitatile de
relatii sexuale

Mituri despre prezervative

Exista foarte multe mituri in ceea ce priveste prezervativul masculin si, in cele ce urmeaza, o sa vi le prezentam

Tu sti cum sa iti alegi cupa menstruala?

Ai aflat de cupa menstruala de curand, dar nu sti cum se foloseste, ce metode presupune si care sunt avantajele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.