Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Costumele populare – Inca mai sunt purtate?

Discutam intr-un articol anterior cat de importante sunt costumele si care sunt cele mai indragite/populare. Ei bine,  in romania, costumele populare sunt foarte apreciate.

Acestea au o raspandire larga si o istorie vestimentara deosebita, deoarece tara a conservat nu doar in muzee, ci si in anumite regiuni portul popular, semn distinctiv al unei natii. La noi in tara, aceste costume populare sunt impartite pe regiuni, fiecare in parte avand specificul propriu, dincolo de elementele comune.

Chiar si in ziua de azi, unii oameni din mediul rural poarta costume populare, atat la sarbatori speciale, dar si in viata de zi cu zi, atunci cand fac munci agricole sau cand au activitati in gospodaria proprie.

Zonele cu costume populare din tara noastra sunt: Transilvania (Sibiu, Hateg, Cluj, Apuseni), Banat, Campiile de Vest (Arad, Bihor, Oas), zona Dunarii (Baragan, Dobrogea), Moldova (Moldova, Bucovina, Basarabia), Tara Romaneasca (Muntenia, Oltenia).

Dincolod de acestea, mai intalnim si alte tipuri de costume la minoritatile etnice din Romania: aromani, macedonieni, vlahi, rromi, slavi, bulgari, sarbi, rusi, slovaci, hutuli, svabi, turci, tatari, unguri, maghiari, secui.

Aceste costume populare au stat la baza formarii unei identitati a poporului roman si a diverselor regiuni din care facea parte. Desi in mare parte, elementele acestor costume populare sunt comune, exista si numeroase diferente. Acestea pot fi identificate la diversele elemente ale acestor costume populare: oprege, zadie, cojoc, pieptar, fota, fustana si altele.

Opregul reprezinta o piesa caracteristica unor costume populare din unele regiuni ale tarii, fiind format dintr-o bucata dreptunghiulara si ingusta de tesatura, cu franjuri colorati, care se poarta peste poalele camasii, in fata si in spate sau numai in spate.

Zadia reprezinta o tesatura de lana din portul popular feminin din unele regiuni, care este decorate cu dungi late negre, care alterneaza cu unele rosii sau portocalii si care este purtata peste fusta, in fata si in spate.

Fota reprezinta de asemenea o parte componenta a unor costume populare, fiind caracteristica vestimentatiei populare feminine si fiind bogat ornamentata. Este formata dintr-o tesatura dreptunghiulara de lana care se petrece in jurul corpului, tinand loc de fusta, sau poate fi formata din doua parti care acopera partea din fata a corpului, asemeni unui sort, si pe cea din spate.

Vei gasi costume populare in special in muzee, dar si in unele zone din tara in care se mai poarta inca portul popular in viata de zi cu zi sau la sarbatori, iar de curiozitate poti apela si la inchiriat costume de acest tip, pentru fotografii sau participarea la diverse sarbatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *