Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ce este un buldozer si la ce este folosit?

Un buldozer este un “crawler” ( tractor pe senile), echipat cu o placa metalica substantiala (cunoscuta ca o lama) folosit pentru a impinge cantitati mari de sol, nisip, moloz, etc, in timpul lucrarilor de constructie si de obicei echipata in spate, cu o gheara ca dispozitiv (cunoscut ca “un ripper”), pentru a aduna materiale dens-compactatate.

Termenul de “buldozer” este adesea folosit pentru ca inseamna orice echipament greu (uneori, un incarcator,alteori un excavator), dar exact termenul se refera numai la un tractor (de obicei, pe senile), dotat cu o lama de buldozer. Acesta este sensul folosit in acest articol.

Primele buldozere au fost adaptate dupa tractoarele agricole Holt, care au fost folosite pentru a ara terenuri. Versatilitatea lor in solul moale pentru exploatarea forestiera si construirea de drumuri a condus direct la transformarea lor in tancuri blindate in Primul Razboi Mondial In 1923, un fermier tanar pe nume James Cummings si un desenator pe nume J. Earl McLeod au facut primul model pentru un buldozer. O replica este expusa la parcul orasului in Morrowville, Kansas acolo unde cei doi au construit primul buldozer.

De-a lungul anilor, buldozere au primit configuratii mai mari si mai puternice ca raspuns la cererea de echipamente adecvate pentru lucrari de terasament tot mai mari.

Firme precum Caterpillar, Komatsu, Case, JCB, Liebherr, LIUGONG, Terex, Fiat-Allis, John Deere si International Harvester au fabricat masini mari pe senile de tip terasiere.

Buldozere au devenit mult mai sofisticate pe masura ce timpul a trecut. Imbunatatiri importante includ trenuri de rulare similare (de automobile), cu o transmisie automata in loc de o transmisie manuala, lame controlate de cilindri hidraulici in loc de troliu cu cablu precum in primele modele, si gradul de control automat.

Hidrocilindrele au permis manipularea mai precisa a lamei si controale automate.

Buldozerele pot fi echipate cu un dispozitiv de spate

Cel mai comun atasament este un “ripper” folosit pentru a slabi solurile dens-compactate. Un buldozer mare de obicei, are un singur gambei pe ripper, precum si un buldozer mic are, dar in general au cozi multiple.

Fiecare gamba are un dinte care se poate inlocui atunci cand se uzeaza. Un atasament mai putin comuna este un “stumpbuster”, care este un varf unic, ce iese orizontal si poate fi ridicat pentru a nu incomoda in timpul drumului.

Un “stumpbuster” este folosit pentru a scoate o radacina de copac. Un buldozer cu un stumpbuster este utilizat pentru operatiunile de curatari ale terenului, si are, probabil, o lama perie-grebla.

Cel mai bun producator de buldozere cunoscut in Statele Unite este, probabil, Caterpillar, care a castigat reputatia de a face masinarii dure, durabile si fiabile. Komatsu, JCB si John Deere sunt concurenti de astazi.

Desi aceste masini au inceput ca tractoare agricole modificate, acestea au devenit pilonul principal pentru proiecte mari de constructii civile, si au gasit drumul lor in utilizarea de catre unitatile militare de constructii la nivel mondial. Cel mai bun model cunoscut, Caterpillar D9, a fost, de asemenea, utilizat pentru minerit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *