Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Poluarea apei de hidrocarburi efecte si solutii

Contaminarea mediului care ne inconjoara cu anumite materiale care pericliteaza sanatatea oamenilor, nivelul calitativ al vietii sau modul de functionare natural al ecosistemelor poarta numele de poluare. Poluarea afecteaza apa, aerul si solul in aceeasi masura. Poluarea aerului se realizeaza in mare parte prin eliminarea hidrocarburilor obtinute din combustibili care nu s-au ars.

Prin poluarea apei intelegem modificarea de orice tip a compozitiei sau starii apelor, datorata activitatii nocive umane. Amestecurile lichide cele mai cunoscute de hidrocarburi sunt petrolul brut si titeiul.

Poluarea apei de hidrocarburi

Poluarea apei de hidrocarburi este datorata in principal activitatilor aferente industriei extractive de petrol. Fluidele receptionate de la platformele marine sunt procesate prin intermediul unor conducte de amestec. Acestea separa amestecul, stocheaza titeiul in rezervoare, care mai apoi este trimis spre rafinare.

Efecte ale procesului ce consta in poluarea apei de hidrocarburi sunt: gust si miros neplacut al apei, impiedicarea absorbtiei oxigenului la suprafata (autoepurarea), toxicitatea pe care acestea o au pentru flora si fauna acvatica, imposibilitatea utilizarii apei poluate la alimentarea instalatiilor de irigatie, agrement, etc.

Industria de extractie si prelucrare a gazelor naturale

Industria de extractie si prelucrare a gazelor naturale si petrolului aduce beneficii semnificative din punct de vedere economic, dar se constituie intr-o problema majora in ceea ce priveste poluarea apei de hidrocarburi. Aceste modificari care depasesc limitele permise pentru calitatea apelor provoaca regresia unor domenii precum agricultura si aduc mari prejudicii sanatatii oamenilor, animalelor si plantelor.

Cand un amestec de apa sarata si hidrocarburi ajunge intr-un parc colector, acesta este deversat in anumite separatoare, al caror rol este sa mentina apa sarata jos si hidrocarburile sus. Aceste separatoare sunt elementele esentiale cu care omul incearca sa combata poluarea apei de hidrocarburi.

Poluarea apei de hidrocarburi a mediului marin si a celui de coasta este cunoscuta sub numele de „poluare estetica”. Aceasta consta in degradarea peisajului datorata amplasarii necorespunzatoare a industriei extractive sau de orice alt tip intr-un biotop virgin sau mai putin modificat de om.

Printre regulile pe care specialistii le-au impus companiilor ce activeaza in domeniu, pentru minimizarea pierderilor de produse petroliere, se numara:

  • Procesul de reducere a scurgerilor provenite de la rezervoarele de titei – acesta se va realiza prin producerea de titei cat mai curat, mai pur, si prin automatizarea scurgerilor aferente rezervoarelor.
  • Conductele dar si utilajele instalatiilor tehnologice trebuie etansate intr-un mod sigur.
  • Produsele petroliere vor fi colectate cu grija, pentru aceasta utilizandu-se mecanisme precum punctele pentru prelevarea probelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *